Mąka mojej babci nigdy się nie psuła. Odkryj jej niezawodne porady i ciesz się świeżą, idealną mąką

Dodano:
Mąka Źródło: Shutterstock
Mąka to podstawowy składnik wielu przepisów. Niewłaściwe przechowywanie może doprowadzić do pogorszenia jej jakości i wpłynąć na jakość potraw. Zobacz, jak o mąkę dbała moja babcia.

Moja babcia wiedziała o mące wszystko. Trudno się dziwić, była córką przedwojennego właściciela wielkopolskiej piekarni, słynącej z jakości wypieków. Zawsze powtarzała, że prawdziwą gospodynię można poznać po tym, jak sobie radzi z mąką.

Co musisz wiedzieć o mące?

Mąka należy do produktów szybko chłonących obce zapachy, dlatego należy ją przechowywać z dala od ich źródła. W rodzinnej przedwojennej spiżarni mąka zawsze stała daleko od cebuli i suszonych grzybów. Bardzo ważne jest opakowanie, w jakim przechowujemy mąkę. Musi być szczelnie zamknięte, żeby nie dostawało się do niego powietrze, wilgoć, a przede wszystkim szkodniki. Tradycyjnym sposobem przechowywania mąki są worki z płótna o gęstym splocie.

Porada babci: jeśli przechowujesz mąkę w worku, to nigdy nie stawiaj jej bezpośrednio na podłodze ani nie opieraj o ścianę. Dla mąki ważny jest dostęp i wymiana powietrza ze wszystkich stron worka.

W jakiej temperaturze przechowywać mąkę?

Mąka lubi suche i chłodne miejsca. Jej ulubiona temperatura to około 10-15 stopni Celsjusza. Wysoka temperatura połączona z wilgotnością może prowadzić do zbijania się mąki w grudki. Lepiej unikać przechowywania jej w miejscach o zmiennej temperaturze, jak na przykład w pobliżu kuchenki czy w wilgotnych piwnicach.

Porada babci: zbitą w grudki mąkę musisz rozetrzeć, rozsypać i wysuszyć. Potem przesiać przez sito i jak najszybciej zużyć.

Mąka nie lubi wilgoci, bo prowadzi ona do jej zepsucia, pojawienia się pleśni lub rozwoju szkodników. Nigdy nie trzymaj jej w wilgotnych pomieszczeniach, np. w kuchniach z wysoką wilgotnością.

Jak długo przechowywać mąkę?

Okres przechowywania mąki zależy od gatunku. Mąka pszenna przechowywana w odpowiednich warunkach może zachować świeżość przez kilka miesięcy. Mąka pełnoziarnista, ze względu na większą zawartość tłuszczu, jest bardziej podatna na psucie się, dlatego należy ją zużyć szybciej (do około 3 miesięcy). Mąka żytnia, orkiszowa czy bezglutenowa również może mieć krótszy okres przydatności.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...